top of page
tech expo logo.png
orange business.png

We create the future

Să ne imaginăm un spațiu în care copiii proiectează, construiesc și programează roboți, poate fi un joc sau un scenariu de film. Această imagine, însă, poate fi chiar realitatea pe care o puteți găsi în laboratorul unei echipe de robotică.


Într-o lume în continuă dezvoltare tehnologică, alternativa oferită copiilor de a-și petrece timpul construind roboți poate deveni realitatea tot mai comună din școlile care promovează și aplică programe educaționale bazate pe STEAM.


În acest articol, vom descrie cum adolescenții din clasele VII-XII, organizați în echipe de robotică construiesc roboți cu care participă la competiția globală FIRST Tech Challenge (FTC) organizată în România de Nație prin Educație. De asemenea, veți putea descoperi ce abilități dobândesc copiii și de ce acest tip de activitate este esențială pentru dezvoltarea lor.


Procesul de construire a unui robot este o combinație fascinantă de știință, tehnologie, inginerie, artă  și matematică (STEAM).


Vă invităm să descoperiți lumea fascinantă prin care imaginația copiilor ce adună piese, conectează fire și programează mișcări, prinde viață prin roboți.


Noi, echipa Orion Robotix, a Liceului Teoretic ”Școala Europeană București”, am luat contact cu comunitatea FTC în urmă cu 2 ani, când am înțeles că roboții nu sunt tot ceea ce reprezintă FIRST, acesta fiind și mijlocul prin care ne putem dezvolta abilități importante pentru viața precum: rezolvarea problemelor, gândire critică, lucrul în echipă și respectul.


De asemenea, am înțeles că prin practicarea lucrurilor pe care le îndrăgim, ne putem dezvolta abilități tehnice și non-tehnice într-un mediu competitiv și stimulativ.


În septembrie 2022 ne-am organizat și ne-am înscris în competiție. Astfel am ajuns să ne structurăm echipa asemenea unui mic business, pe departamente:


  • 5-6 copii în echipa tehnică care proiectează, construiesc și programează robotul conform provocării sezonului

  • 5-6 copii se ocupă cu activitățile non – tehnice (marketing și fundraising)

  • leader-ul care se ocupă cu coordonarea echipei

  • 5-6 voluntari care participă la activitățile echipe


În cadrul competiției există și alte responsabilități:


  • drive team care operează robotul în timpul meciurilor

  • scout care menține legătura cu echipele din alianțele noastre

  • fotograf care surprinde momentele importante din cadrul evenimentelor

  • responsabilii de stand și de interviul cu jurații


O echipă poate avea maxim 15 membri și minim 2 mentori.


În cadrul competiției FIRST Tech Challenge echipa noastră trebuie să construiască un robot care să îndeplinească o provocare diferită în fiecare an. Anul acesta tema concursului s-a numit CENTERSTAGE și a avut ca subiect principal arta. Misiunile acestui an au fost ca roboții să creeze mozaicuri prin plasarea de elemente hexagonale pe un panou înclinat, să lanseze un avion de hârtie și să se suspende de o bară.


Echipele sunt jurizate în funcție de diverse criterii de la robotul propriu-zis, la evenimentele organizate de aceștia și modul în care promovează domeniile STEAM și valorile FIRST în comunitate.


De-a lungul celor două sezoane ne-am propus atingerea unor obiective tehnice ce au vizat performanța tehnică la competițiile FTC, dar și obiective non – tehnice precum:


Formarea echipei:

  • Construirea unui spirit de echipă puternic și promovarea colaborării în vederea atingerii obiectivelor propuse.

  • Dezvoltarea abilităților de comunicare în vederea susținerii interviurilor de la competiții, a colaborării cu sponsorii, precum și menținerea și actualizarea permanentă a canalelor de comunicare și popularizare a activității echipei (mail, Facebook, Instagram, pagina de web).


Implicare în Comunitate:

  • Implicarea activă în comunitatea FTC prin participarea și organizarea de evenimente și activități: demo-uri, evenimente de promovare a valorilor FIRST, participarea la competiția propriu-zisă.

  • Încurajarea și mentorarea altor elevi în vederea formării de noi echipe de robotică în cadrul școlilor unde activează, precum și promovarea științelor și tehnologiei prin: prezentări, demonstrații și workshop-uri.


Promovarea valorilor FIRST:

  • Promovarea principiilor FIRST precum: Gracious Professionalism® și Coopertition® prin comportamentul și atitudinea echipei în timpul competițiilor și în interacțiunile cu alte echipe.

  • Organizarea de evenimente și participarea la evenimente susținute de echipe FTC.

 

Un eveniment important al echipei a fost demo-ul We create the future realizat alături de echipa TITANS, a Colegiului Național ”Gheorghe Lazăr”. Acest eveniment ne-a oferit oportunitatea de a le prezenta robotica mai multor oameni, având în vedere faptul că a avut loc într-un mall, fiind un spațiu public unde o mare varietate de oameni își petrec timpul. Acesta a fost primul nostru eveniment important de outreach cu un impact major în comunitate.


Un alt eveniment de notorietate a fost  Orion in schools, un program creat de noi cu scopul de a face robotica mai cunoscută în rândul elevilor din București. În cadrul acestui program echipa face turul mai multor licee din București și desfășoară workshop-uri în care își prezintă echipa, robotul și, nu în ultimul rând, comunitatea FTC. Am decis să demarăm acest proiect pentru a sprijini comunitatea FTC din zona noastră prin prezentarea acestei competiții în rândul elevilor având ca scop crearea de noi echipe.

 

Suntem o echipă nouă, venim cu forțe proaspete și suntem încrezători că putem să ne afirmăm și să devenim un nume cunoscut la nivel mondial, să ne adaptăm la o lume în continuă schimbare, unde tehnologia este omniprezentă.


Credem că viitorul este aici, în mâinile noastre!  Să-l construim împreună!

3 views0 comments

Comentarios


bottom of page